keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Talviloma Posiolla

Olemme viettäneet jo muutaman vuoden talviloman Suomessa. Niin tälläkin kertaa. Vuokrasimme mökin Posiolta, jossa emme ole kumpikaan käyneet aikaisemmin.
Posio on pieni paikkakunta, jossa on taakuuvarmasti aina lunta. Niin tänäkin talvena.
Siellä on myös pieni hiihtokeskus, Kirikeskus, jossa on mahdollisuus lasketteluun.

Suojasää oli pudottanut osan tykkylumesta, mutta oli sitä edelleen puissakin.
Pentik-mäellä tuli tietty käytyä ja ostoksia löytyi pariin kassiin. Outlet-myymälän vieressä on tehdas, jossa tuotteita valmistetaan. Kaikkea muutakin nähtävää mäeltä löytyy. Kannattaa poiketa.
 Kahvilassa on ihan oikean kokoinen Anu kahvittelemassa.
Korouoma on nähtävyys, jota ei kannata jättää väliin. Maisema muuttuu vuodenajan mukaan ja on aina yhtä vaikuttava. Näin talvella putoukset ovat jäässä ja siellä harrastetaankin jääkiipeilyä.
 Suurin putous on Ruskea virta
 Kakkosena Mammutti
Ja kolmosena Jaska Jokunen. Itse uomakin on vaikuttavan näköinen kaikkine kivenlohkareineen ja kallioseinineen.
Meidät yllätti pimeys. Kun aurinko laski niin pimeys oli todellinen. Mökkitiellä ei ollut katuvalojakaan, joten aluksi teimme illan viimeisen koiralenkin taskulampun valossa.
Lähikaupasta löytyi kuitenkin otsalamppu, joka vapautti kädet pimeillä lenkeillä. Kotonahan noita on, mutta ei tullut mukaan. Täytyy sanoa, että otsalampun keksijä ihan kuluttajakäyttöön on ollut nero.
Rukalla käytiin tsekkaamassa nykyinen meno ja fiilistelemässä Karhunkierroksen maalipaikkaa. Ensimmäinen todellinen patikkareissu muutama vuosi sitten oli Karhunkierros 81 km.
 Tuttuja rakennuksia, vaikka uuttakin oli tullut ja tulossa.
 Yhtenä aurinkoisena päivänä käytiin Riisitunturilla. Yksi nähtävyyksistä oli puu, Tapion pöytä.
 Tässä Tapsa on lumikuorman alla.
 Puun oksien alle voisi mennä nukkumaan.
 Upea paikka ja sää. Tuuli oli kuitenkin melkoinen ylhäällä.
Kyösti käveli koirien kanssa, minä kameran. Käveltiin Riisin rääpäsy, 4,5 km. Lyhyt lenkki, mutta se vei tunturin päälle saakka.
 Puut joutuvat koville lumikuorman alla.

 Mökissä oli tunnelmallista kun takkkaan laittoi tulen ja iltasella juotiin mm. joululta jäänyt gögi pois.
 Aamuaurinko kultasi kuuset.
Iines ja ANsa viihtyivät hyvin. Ikkunasta oli kiva katsella - ei mitään - sillä mökkitiellä ei tapahtunut juurikaan mitään. Muutama aura-auto kävi hoitamassa aurauspuolen.
Suksi luisti hyvin, liiankin hyvin, sillä suojasää oli tehnyt laduista hieman jäiset ja korkeuserot olivat melkoiset. Pieni kylkikosketus tuli otettua pienessä alamäessä, jyrkät kiersin kaukaa.
Posion S-Marketista oli "pakko" ostaa tämä Pikku-Myy vedenkeitin (mökissä ei ollut vedenkeitintä). Toimii hyvin ja on nyt täällä kotona  paketissa - ettei kulu. Otan sen käyttöön vain erikoistapauksissa.
 Kuusamossa oli lumiukkopuisto. Tämä lumiakka viehätti erityisesti. Meissä on niin paljon samaa.
Nanson pyjamahousut olivat tosi hyvät sekä yöllä että päivällä. Kävivät hyvin pitkiksistä hiihtohousujen alla kun varsinaiset unohtuivat kotiin.
 Aamupostaukset instaan tuli tehtyä samaan malliin kuin työpäivinäkin.
Aikaistettiin lähtöä päivällä eli paluumatka n. 800 km päätettiin tehdä perjantaina, jolle oli luvattu selkeää säätä. Lauantaille oli ennustettu Pohjois- ja Keski-Suomeen lumisadetta. Menomatka oli tarpeeksi kamala sään puolesta. Pissapoikaan piti lisätä koko ajan nestettä, kun loskaa lensi ja matkan aikana auton pohjavärikin hävisi kuran alle.
Paluumatka oli aivan toisenlainen. Valoa, aurinkoa, hienoja maisemia ja lisäksi täydellinen auringonlasku. Hyvä reissu, mutta tulihan tehtyä!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti